Bojden Nor, Faaborg

Da jeg er en del af projektet Natur for alle, som frontløber laver jeg også ture engang imellem for andre i naturen, hvor jeg ligger vægten på, at alle uanset handicap skal kunne komme med ud og nyde naturen.

Men hvad er det naturen kan, som skulle være så godt for ens heldbrede, det spurgte jeg mig selv meget lige efter ulykken.

Velkommen til min blog om livet som handicappet på godt og ondt. Jeg har gennem mit eget forløb efter min ulykke brugt naturen, som en helbredende faktorer og med stor succes. Naturen kan bare noget og nogen gange mere end man selv tror.

Derfor har jeg også åbnet op for, at lave ture ud i naturen for alle uanset handicap, fordi jeg vil gerne bane vejen for, at flere nyder alt det gode ved naturen.

Jeg er blevet bekræftet i, at det virker. Det skaber ro og man kan bruge alle ens sanser, når man skal opleve naturen. Syn og høresansen er rigtig gode i naturen hvis man gerne vil opleve dyrene på lang afstand og nogen steder er der lavet fx. fugleudkigstårne, hvor man på afstand kan stå og nyde fuglelivet. Der er også flere steder, hvor de har lavet kørestolegnet tårne, hvilket er helt fantastisk.

Fuglereservat

Jeg lavede en fælles tur til Bøjden Nor den 11. september 2022. Det var første gang jeg havde inviterede fremmede med og jeg var spændt på, om jeg overhovedet kunne lokke nogen med mig der ud.
 
Men der tikkede tilmeldinger ind, hvilket var helt vildt for mig. Desværre ville skæbne, at sygdom ramte mange af deltagerne, så vi var blot en lille gruppe der tog på opdagelse.
 
Jeg er typen der er meget spontan og nogen gange gør jeg mig ikke de store tanker omkring tilgængeligheden, fordi hvis jeg vil noget, så skal jeg nok finde mig en vej til det jeg ønsker. Men når man inviterer gæster med på tur i naturen og de også har handicap jeg skal tage forbehold for, er jeg nødt til at undersøge området og tilgængeligheden grundigt først.
 
Da jeg også er meget historie interesseret fandt jeg også ud af i min planlængning, at der var en del historie forbundet til de forskellige områder jeg har bevæget mig ud på, så planlægning blev pludselig en vigtig del af min forberedelse.
 

Bøjden Nor, Faaborg-Midtfyn

Bøjden Nor ligger ved Faaborg i Faaborg-Midtfyns kommune. Området er på 42,7 hektar og størstedelen af jorden ejes af Karen Krieger Fonden og bliver forvaltet af Fugleværnsfornden. Det der tiltrak mig var, at de havde to observationsskjul, hvor man kunne stå i skjul og observere fuglene. Dog var det kun Klydesjulet der var tilgængeligt for kørestole, desværre havde naturen med tiden ændret forholdene i underlaget, så der var kommet en meget høj kant op til rampen indtil skjulestedet. Hvilket var super ærgerligt, men så var jeg så heldig, at mine gæster der var med på turen gik der ud og optog en lille film til mig, af hvad de så af fugle og så kunne vi bagefter sidde på bord/bænkesættet der var lige ved siden af skjulet og snakke om det. Det var en super god måde at gradbøje tilgængeligheden på, når man bliver forhindret i, at kunne deltage på lige fod med flertallet.
 
Længere inde på ruten fandt vi det andet observationsskjul, som kaldes Bjergandeskjulet, her kunne en kørestol på ingen måder komme ind i selve skjulet, men man kunne sidde ved siden af huset og kigge ud på vandet gennem en lille slippe. Igen her tog mine gæster der var med på turen ret hurtig initiativ og optog igen en lille video af de forskellige fugle de kunne se.

Dyrefolde 

Undervejs på ruten passere man dyrefolde, hvor en kørestol sagtens kan køre, hvis man blot bruger sine øjne godt, fordi der kan selvfølgelig være huller i underlaget eller dyrenes efterladenskaber. Dette måtte en af mine gæster sande, da hun jokkede i en kokage. Dette medførte blot en helt anden stemning, da vi ikke kunne lade vær med at grine og jeg tænkte blot puha, godt det ikke var mine dæk på kørestolen.
 
Vi gik ikke hele ruten rundt, da vi havde en gæst med der var dårlig gående, så vi nød mange pauser rundt på stedets mange bænke, som var sat op. Da vi kom tilbage til bilen fandt vi igen en bænk og satte os ned og spiste lækker kage og nød udsigten ud over vandet, mens vi snakkede om alt det vi havde oplevet på de 2 km vi havde gået/kørt.
 

Anbefaling 

Jeg kan klart anbefale Bøjden Nor. Det er et fedt sted med skøn natur og okay rute for en kørestol. Dog skal man være obs på, at midtvejs på ruten kommer en lille bro der skal passeres, for mit vedkommende kunne jeg ikke selv komme over, fordi naturen havde med tiden ændret forholdene, så der var en høj kant op til broen. Men når man først er oppe på er det intet problem. Jeg var bare heldig, at have nogen gode gæster med, som hjælp mig over. Havde de ikke hjulpet mig, havde jeg måtte kører tilbage til bussen, men sådan kan det også gå, når man bevæger sig ud i naturen.
 
 

Man kan besøgte Bøjden Nor på alle årstider, man skal dog hvis man sidder i kørestol lige indtænke underlaget hvis det har regnet meget eller sneet, da det er ren natur på det meste af ruten og derfor kan underlaget godt være blødt, hvis det har fået for meget vand.

Adresse: Dyndkrogvej, 5900 Faaborg

Billeder fra turen

Handikapfakta

Gode muligheder for parkering af handikapbus, dog ingen handikap p-pladser, men en stor grusparkeringsplads
Gode brede skovstier at kører på
Lågerne ind til køerne er nemme at åbne og passagen er okay for en kørestol
Fugleskjulene har et handikapskur, obs høj kant
Broen videre over har ligeså en højkant
Flere bænke undervejs


Jeg kom rundt med min el-kørestol og med lidt hjælp ved de høje kanter klarede jeg hele turen rundt uden de store problemer.

Samlet vurdering:


signature

Hvad synes du?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ingen kommentar

Tilmeld dig nyhedsbrevet og gå ikke glip af de nyeste nyheder
Tidligere
Den romantiske have, Davinde
Bojden Nor, Faaborg